Angajãrile în minerit depind direct de investitii. În Valea Jiului se tot vorbeste de angajãrile care vor fi fãcute în cadrul sistemului minier, însã pânã acum nu s-a realizat nimic concret.

Asta în conditiile în care din acest sistem vor pleca pânã în anul 2018 peste 3000 de ortaci, conform reglementãrilor Comisiei Europene. În tot acest timp, directorul Complexului Energetic Hunedoara, Costel Alic vorbeste de angajãri în sistemul minier din Valea Jiului. El subliniazã faptul cã reîmprospãtarea fortei de muncã în minerit este direct proportionalã cu investitiile ce vor fi realizate aici.

”Da, se vor face angajãri în minerit pentru cã trebuie sã creascã productia. De exemplu, termocentrala Paroseni va mai trebui sã aibã un grup pentru încã 150 de megawati pe acesta si încã 250 de megawati. Deci în Paroseni va trebui sã se mai construiascã un grup. La Deva va mai trebui sã construiascã un grup. Acesta este cuprins în planul national de investitii de 400, deci un combinat pe gaz. Lucrurile nu rãman aici. Complexul acesta încã va suferi transformãri, vor trebui sã-si aducã aportul foarte multi oameni în minerit, în asa fel încât eu zic cã existã resursã în Valea Jiului pentru 100 de ani”, a declarat Costel Alic, directorul Complexului Energetic Hunedoara.

Cel mai probabil, angajãrile în mineritul din Valea Jiului vor fi fãcute abia începând de anul viitor. Astfel, tinerii care detin o calificare în minerit vor putea opta pentru încadrarea pe piata muncii în cadrul societãtii care va fi alcãtuitã din minele viabile.

Monika BACIU