O potenţială ieşire din insolvenţă a CEH ar fi tragică

Complexul Energetic Hunedoara se află, încă din luna octombrie a anului trecut, în  insolvenţă. Unii dintre creditorii societăţii nu sunt mulţumiţi de acest lucru, astfel că au făcut apel la sentinţa prin care s-a deschis procedura insolvenţei Complexului Energetic Hunedoara.
Dosarul a ajuns pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia. O eventuală ieşire din insolvenţă a CEH ar fi tragică.
”Sper să nu se întâmple lucrul acesta (să iasă CEH din insolvenţă-n.r.) motivele sunt obiective. Ne-ar îngreuna foarte mult dacă s-ar întâmpla aşa ceva pentru că avem deja paşi mulţi în faţă, evaluate bunurile, inventariate, format comitetul creditorilor,etc. Ar fi tragic ca acum să ne întoarcem de unde am plecat. Sper să nu se întâmple lucrul acesta”, a declarat Cristian Roşu, administrator special al Complexului Energetic Hunedoara. Intrarea în insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara este  contestată de o parte  dintre creditori. Aceştia au făcut apel la sentinţa prin care s-a decis intrarea în insolvenţă a societăţii energetice. Patru creditori ai Complexului Energetic Hunedoara sunt  nemulţumiţi de faptul că societatea a intrat în insolvenţă. Cei care au făcut apel sunt Gerom Internaţional, Apele Române prin Administraţia Bazinală Mureş, MW ILMED şi  Compact Security. Dosarul se va judeca la începutul lunii iulie la Curtea de Apel Alba Iulia. Ieşirea din insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara ar fi catastrofală pentru  societate, ale cărei conturi vor putea fi executate silit de către creditori.  Principalii factori care au condus societatea la acest dezechilibru  financiar, factori care se menţin şi în prezent  sunt cele legate la neconformarea la reglementările de mediu: SCE Hunedoara SA nu a avut şi nu are resurse proprii necesare pentru achiziţia certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră; vânzarea energiei electrice şi termice la un preţ inferior costului de producţie, ceea ce a condus la înregistrarea unui rezultat operaţional negativ în ultimii ani; gradul de îndatorare ridicat înregistrat de debitoare, ceea ce indică dificultăţi  semnificative în gestionarea eficientă a activităţii debitoarei.
La data de 31 martie 2020, situaţia datoriilor curente ale Complexului Energetic Hunedoara era de 43.329.357 lei la bugetul de stat şi 7.552.591 lei la  furnizori. Complexul Energetic Hunedoara cheltuieşte mai mult decât încasează. Lunar se menţine situaţia financiară dezechilibrată. Balanţa arată că în lună martie, Complexul Energetic Hunedoara a înregistrat cheltuieli în sumă de 70.183.378 lei, iar, veniturile societăţii energetice s-au menţinut la suma de de 43.732.667 lei.
Cosmin BACIU

6 comentarii la „O potenţială ieşire din insolvenţă a CEH ar fi tragică

 • 8 iulie 2020 la 19:58
  Permalink

  atata timp cat mai sunt bani la bugetul statului nimic nu este TRAGIC ,restul e politica

  Răspunde
 • 8 iulie 2020 la 20:34
  Permalink

  In iulie 2019 ,societatea a fost data in plata prin ordonanta de guvern.In acest fel,toate datoriile au fost stinse,prin conversia acestoar in actiuni.Astfel,tabloul creditorilor este de fapt registrul actionarilor.Deci,acestia,creditorii-actionari sunt cei care trebuie sa ia decizii in legatura cu CEH ,nu sindicatele,nici ministerul,nici actuala conducere ,nici administratorul judiciar ,singurul care ar putea castiga din insolventa…30 milioane de euro…Pai,cu acesti bani ,s-ar retehnologiza CEH….
  Maiine judecatorii hotarasc daca In Hunedoara se aplica legislatia europeana,Lg 31/1990,legea promulgata de actualul presedinte privind aprobarea OUG pentru ajutorul de salvare,legile statului roman si ordonantele de guvern privind darea in plata sau se va gira stergerea de pe harta energetica a CEH SA ,concedierea masiva si indestularea celor care incearca sa aplice legea insolventei pe o societate deja dizolvata prin efectul Legii31/1990 si a ajutorului de stat…Administratorul judiciar dizolva o societate deja dizolvata pentru care,de 10 luni incaseaza cate ia 30.000 euro pe luna si 5% din masa credala ,adica 30 milioane de euro….si inchide CEH ….
  Cei care au reorganizat termocentrala la Oradea au adus 100 milioane de euro nu au dus din Termocentrala 30 milioane de euro!!!
  Aflam maiine care este viitorul SCEH SA;…….Dura lex sed lex!

  Răspunde
 • 8 iulie 2020 la 20:44
  Permalink

  Managementul mineresc nu stie sa extraga din 4 mine ,nici macar 700 tone pe zi….Importa carbune din SUA si cumpara lignititul cel mai slab , de la o firma privata cu 25 de oameni,din Bihor…Pentru asa ceva e nevoie de un singur comerciant care a cumparat cel putin marfa din turcia si a vandut-o in piata……
  Acest management vrea sa faca mix de energie ,sa faca grupuri pe gaz,hidrocentrale,fotovoltaice…??Ce ii recomanda?Nici macar tonele de huila necesare….De ce nu fac si centrale nucleare la CEH…???? Habar nu au ce spun!!!Minerii nu ar trebui oare sa invete sa scoata mai intai carbune?????apoi,energetica…..

  Răspunde
 • 8 iulie 2020 la 23:07
  Permalink

  bine punctat emil florut, pe actualii manageri, administratori speciali judiciari ii intereseaza numai buzunarul lor, nu ii intereseaza sa puna pe picioare un producator de en el,eu cred ca acolo la ceh se spala b g, administratorul juridic a fost ales??? de fostul consiliu de administratie in urma unei propuneri a unui tovaras tractorist , pai cum sa nu le fie frica sa iese din insolventa, cine zboara din scaune…

  Răspunde
 • 9 iulie 2020 la 07:23
  Permalink

  Tragic este faptul c? conducerea este de tot râsul
  A ajuns un electrician sa fie administratorul unei societ??i care are în subordine 4 mine 2 termocentrale ,prietene astea nu sunt cabluri electrice care nici pe acelea nu le ?ti ,du-te ?i lasane

  Răspunde
 • 9 iulie 2020 la 10:36
  Permalink

  Da?i drumul la ordonan?? ?i nu ne mai aburi?i cu ceh vostru de 2 bani

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.