Eveniment unic în viata transportului feroviar din Valea Jiului: Trenul regal poposeste la Petrosani, doar cã într-o garã veche, uitatã de timp. Aici, peroanele au fost doar delimitate cu var si statia aratã îngrozitor.

Printre scaunele de plastic prãfuite, troneazã un ceas agãtat în tavanul subred, marcat ca DEFECT, iar porumbeii si-au fãcut cuiburi în fostele sãli de asteptare, acum ajunse în ruinã. Într-un astfel de peisaj vine Trenul regal, iar cei de la garã, care sunt subordonati sucursalei din Timosara, ce nu a miscat un deget pentru Petrosani de zeci de ani, spun cã pot doar sã îmbrace frumos copiii ce vor fi plimbati cu trenul. „Gara doar pune la dispozitia copiilor anumite tipuri de uniforme, de sef de tren, de impegat de miscare sau de sef de locomotivã, iar copiii vor avea un mic spectacol. E tot ce putem face cu acest prilej, dar sperãm sã fie mai bine în viitor”, a declarat Ioan Aonofriesei, seful Statiei CFR din Petrosani.

Trenul regal ajunge la Petrosani în data de 3 decembrie si atunci va fi garat mai multe ore la peronul liniei 1, pentru a putea fi vizitat în mod gratuit. În plus, va fi organizatã si o cursã pânã la Lupeni, în care se vor îmbarca o anumitã categorie de pensionari CFR-isti si elevii merituosi, iar cei de la garã sperã sã discute cu responsabilii ce vor veni cu acest prilej si despre investitiile ce sunt necesare în garã.

Aici nu s-a fãcut nimic, iar peroanele sunt degradate. Totul pare prãrsit, prãfuit si degradat si sãlille, care erau cândva destinate cãlãtorilor ce asteptau trenul, sunt închise si au geamurile sparte.

Diana Mitrache