Category Archives: Eveniment

Sfârsit de sãptãmânã în sãrbãtoare la Uricani

11Nedeie pe muntele Tulisa de la Uricani. La sfârsitul acestei sãptãmâni, la Uricani va avea loc un eveniment pentru comemorarea eroilor neamului. Evenimentul de la poalele Retezatului va avea loc în data de 20 iulie.

”Cultura traditionalã este o compenentã fundamentalã si definitorie a identitãtii nationale a unui popor. Respectând traditia si acordând importanta cuvenitã locuitorilor zonei propun organizarea în data de 20 iulie 2013 aunor manifestãri care  sã nuanteze

Nedeile momârlãnesti strâng oamenii din Valea Jiului în jurul bisericii

11Imediat dupã Pasti, momârlanii din Valea Jiului pornesc nedeile. Petrecerile câmpenesti din jurul bisericilor se tin lant si sunt prilej de bucurie si de reîntâlnire pentru toatã comunitatea. Nedeile sunt organizate, din mosi – strãmosi si sunt programate în asa fel încât, pe cât posibil, sã nu coincidã cu o alta, a altei asezari de momârlani.

Chiar în ziua de Pasti, la Dâlja a avut loc prima nedeie, dupã care s-au derulat cele de la Sãlãtruc,  Biserica Sânonilor – care este

COPIII VÃII JIULUI CER DREPTUL LA VIITOR: ”Salvati Valea Jiului – Salvati mineritul”

8_1”Noi, copiii Vãii Jiului, rugãm Guvernul si Presedintele tãrii sã-si întoarcã privirea si spre Valea Jiului” – este mesajul de mobilizare a tinerilor pentru evenimentul de mâine, de la Petrosani. Specialistii din energie si secretari de stat vor fi prezenti la Simpozionul International Exploatarea Resurselor Minerale Conventionale, iar tinerii doresc ca mesajul lor sã fie temã pentru o solutie urgentã care sã vinã în sprijinul Vãii Jiului.

Politistul Sucila a fost luat de Crima Organizata

Proaspat eliberat din penitenciarul Aiud, unde se afla în arest preventiv, politistul Adrian Sucila a fost ridicat, din nou, de la domiciliu. Adrian Sucila a fost luat pe sus, în aceasta dimineata, de cei de la BCCO, fiind acuzat de pornografie infantila. Sucila va fi dus la audieri la sediul DIICOT din Deva si, potrivit unor informatii, probele ar fi existat la dosar de mai multe luni. Practic, dupa retinerea acestuia de catre anchetatori, din data de  4 iulie, a fost facuta si o perchezitie informatica si asa s-au descoperit probele care stau la baza acestui nou dosar. Adrian Sucila mai este judecat într-un dosar privind coruperea sexuala si act sexual cu un minor, fiul fostului viceprimar din Vulcan, Angela Stoica. În acelasi dosar este judecata pentru complicitate fiica politicianului, Mihaela Stoica. Din informatiile de pâna acum, fata este vizata si în acest al doilea dosar instrumentat de ofiterii BCCO si DIICOT. Mihaela Stoica a fost, de asemenea, ridicata de ofiterii de al Crima Organizata si dusa la audieri. Dosarul face referire la producere si detinere de materiale pornigrafice.

Carmen Cosman

Razii de amploare in Petrila in cautarea de hoti

Politistii hunedoreni cauta mai multe persoane suspecte de mai multe furturi din locuinte, masini si societati comerciale si au descins in patru locatii din Petrila.

DSC06715Patru perchezitii imobiliare au avut loc in aceasta dimineata intr-un imobil din orasul Petrila in cadrul unei actiuni care vizeaza identificarea mai multor suspecte de comiterea mai multor spargeri. Politistii spun ca vizate sunt mai multe persoane care au spart locuinte, masini si societati comerciale si care au furat bunuri ce depasesc suma de 25.000 de lei. In cadrul actiunii, politistii de la Petrila au fost sprijiniti de politistii de la Serviciul de Interventii si Actiuni Speciale (SIAS) Hunedoara.

Carmen Cosman

 

Eminescu, celebrat la Petrosani

CasetaMihai Eminescu, poetul national, a fost celebrat ieri si la Petrosani. Cei 163 de ani trecuti de la nasterea, pe 15 ianuarie 1850, la Botosani, a marelui poet au fost marcati printr-o manifestare organizatã la Biblioteca Municipalã din localitate.

„De câtiva ani, în fiecare zi de 15 ianuarie, celebrãm nasterea poetului Mihai Eminescu. În acest an am pregãtit un program

Minerii de la Lupeni au renuntat la protest

Minerii de la Lupeni care au declansat vineri seara un protest spontan refuzand sa iasa din subteran au renuntat dupa mai multe ore de negocieri la conflict. Ortacii au iesit din mina in cursul noptii de sambata dupa ce conducerea minei le-a recalculat coeficientul de productie diferentiat, in functie de cei care lucreaza la suprafata si cei din subteran. Dupa aproape opt ore de protest cei 34 de mineri care au declansat vineri dupa amiaza un protest spontan in subteranul minei au renuntat la conflict si au iesit la suprafata. Ortacii erau nemultumiti de  faptul ca salariile lor sunt mai mici cu 8 procente fata de cele  negociate. Pana la urma solutia gasita de administratia minei Lupeni a fost de a recalcula coeficientul de productie, stabilit initial la 0,92 la suta, in functie de locul de munca, de la suprafata, respectiv din subteran. Astfel s-a ajuns ca pentru minerii care lucreaza in subteran acest coeficient sa creasca la 0,97 la suta, iar angajatilor de la suprafata li s-a stabilit un coeficient de 0,90. In urma acestor negocieri, in jurul orelor 2.00 minerii au iesit la suprafata.  Pe toata perioada declansarii protestului activitatea de exploatare a carbunelui nu a fost oprita.

Marius MITRACHE

 

Comisia mixta care a intrat in subteran nu a reusit sa-i convinga pe mineri sa renunte la protest

O comisie formata din conducerea minei, lideri de sindicat si de la societatea Nationale a Huilei a incercat sa-i convinga pe ortaci sa iasa din subteran si sa gaseasca solutii de stingerea conflictului, dar minerii inca nu au renuntat la protest.

Minerii au declansat protestul in cursul serii de vineri, cand au aflat ca vor primi mai putini bani, dupa ce au realizat un coeficient de productie de 0,92. Asta inseamna ca fiecare miner va pierde la salariu undeva in jurul valorii de 170 de lei. Directorul minei Lupeni, Sandu Sorin sustine ca intr-o luna normala, de 21 de zile lucratoare coeficientul de productie de 0,92 la suta este unul bun. In luna  decembrie insa au fost 19 zile lucratoare, iar oamenii au observat pe fisele de plata ca sunt mai putini bani decat de obicei pentru ca au lucrat mai putine posturi. La scurt timp de la declansarea protestului o comisie formata din conducerea unitatii miniere, lideri de sindicat de la mina, precum si directorul general al Societatii Nationale a Huilei, Nicolae Dragoi au coborit in subteran sa discute cu ortacii si sa-i convinga sa renunte la protest. Dupa aproape doua ore de discutii comisia a iesit la suprafata si initial s-a crezut ca vor iesi si ortacii, cu care sa continue discutiile in sala de apel pentru a cauta impreuna solutii. Numai ca pe drum minerii au decis sa se opreasca si sa mai astepte. Cert este ca pina in momentul de fata nu exista fonduri suplimentare pentru majorarea salariilor si nici pentru acordarea altor facilitati.

34 de mineri protesteaza de mai multe ore in subteranul minei Lupeni nemultumiti de salariile pe care urmeaza sa le incaseze. Ei au declansat vineri dupa amiaza un protest spontan in subteranul minei, cand au aflat ca vor primi bani mai putini.

Marius MITRACHE

Doua schimburi de mineri de la Lupeni protesteaza in subteran

IMG00373-20120201-1324

Doua schimburi de mineri de la Exploatarea Miniera Lupeni au declansat vineri dupa amiaza un protest spontan in subteranul minei, nemultumiti de coeficientul de productie calculat in functie de care le sunt stabilite salariile.

 Este vorba despre 24 de mineri protestatari, care au solicitat imediat ca directorul unitatii miniere, liderii de sindicat, dar si conducerea Companiei Nationale a Huilei sa vina la ei, in subteran, sa le explice cum s-a ajuns la acel coeficient, undeva la 0,92.  Directorul minei Lupeni, Sandu Sorin sustine ca intr-o luna normala, de 21 de zile lucratoare coeficientul de productie de 0,92 la suta este unul bun. In luna  decembrie insa au fost 19 zile lucratoare, iar oamenii au observat pe fisele de plata ca sunt mai putini bani decat de obicei. Mai mult, situatia este mai dificila si din cauza ca in decembrie s-a divizat si Compania Huilei, iar unitatea miniera Lupeni a fost transferata la o societate noua la care acum se stabileste bugetul. O comisie formata din conducerea unitatii miniere, lideri de sindicat de la mina, precum si directorul general al Societatii Nationale a Huilei Nicolae Dragoi s-au dus in jurul orei 19.00 sa discute cu ortacii.

Marius MITRACHE

A patinat pe drum

SAMSUNG

Un barbat din Petrila s-a ales vineri dimineata cu masina grav avariata si cu o sperietura pe cinste, dupa ce a derapat pe DN 66 si a intrat intr-o zona verde. Pe mai multe sosele e polei si soferii sunt sfatuiti sa circule cu prudenta.

Omul rula pe directia de mers Petrila,Vulcan si, in dreptul minei Livezeni,pe DN 66  a incercat sa evite o masina care intrase in depasire si nu si-a mai putut controla masina. Asase face ca a intrat cu viteza in gardul viu de pe marginea drumului. „A venit unul de pe contrasens,am tras de volan, putin dreapta si am patinat. Cred ca asa am ajuns aici”, a declarat soferul. Ca sa iasa din gard, soferul a fost ajutat de pompierii din zona, dar se pare ca nici nu avea cauciucuri de iarna. Pe mai multe sosele din Hunedoara e polei si soferii suntr nevoiti sa circule cu mare atentie pentru ca traficulse desfasoara cu dificultate.

 

Diana Mitrache

 

O femeie moarta de cateva zile a fost gasita de sotul sau

SAMSUNG

O femeie din Petrosani a fost gasita fara suflare de catre sotul ei, in casa, vineri dimineata, cand s-a intors de la tara. Omul a fost nevoit sa intre pe geam cu pompierii si banuieste ca sotia sa a murit la inceputul anului.

 

Rudele si prietenii au tot sunat la telefon si, sotul femeii povesteste ca a incercat in zadar sa dea de ea, iar vineri dimineata a venit de la tara si a chemat pompierii sa-l ajute sa intre in locuinta care era incuiata pe dinauntru. „Eu am fost la tara ca stau cu mama mea care e bolnava. Ea a venit la Petrosani de sarbatori. Mi-a dat o data telefon pe 3 sau 4 ianuarie si am vorbit cu ea. Era un pic racita si apoi am gasit-o in baie moarta. Nu stiu ce s-a intamplat”, spune cu lacrimi in ochi, Ioan Anton, sotul victimei.

Pompierii au fost cei care au intrat pe geam si au constatat ca femeia zacea fara suflare in baie. „Am fost solicitati in aceasta dimineata pe strada Sasturn de la un barbat care ne-a solicitat sa intervenim pentru deblocarea unei usi la o garsoniera, deoarece sotia lui nu raspundea. Ne-am deplasat la fata locului cu un echipaj de descarcerare si un echipaj SMURD si am deblocat usa si am constatat ca persoana era decedata, cazuta in baie”, spune Adrian Avram, cdt. Detasamentul de Pompieri Petrosani. Nici vecinii, nici prietenii nu au au mai vazut-o pe femeie de aproape doua saptamani, iar acestia povestesc ca nu era bolnava. „Am vazut-o inainte de Craciun. Am povestit cu ea aicipe scara blocului si era bine. Nu stiu ce s-a intamplat. Nu cred sa fi fost bolnava. Era o fire vesela, glumea, nu dadea impresia ca e un om bolnav”, spune o vecina. „O cunosteam. Ne vizitam. Nu stiu ce s-a intamplat. Am sunat-o si nu a raspuns. Stiu ca si-a facut sarbatorile la Petrila. Dupa 2 ianuarie nu cred ca a mai raspuns la telefon.Nu a mai venit. Sotul ei a sunat la 112, dupa ce a sunat la usa si nu raspundea. I-am dat mereu telefon si zicea ca nu poate fi contactata”, mai spune o prietena a victimei. Serviciul de medicina legala, impreuna cu criminalistii de la Petrosani au deschis o ancheta, iar medicii legisti urmeazasa stabileasca din ce cauza a murit femeia.

Diana Mitrache

 

Politistul Sucila ramane in arest. Decizia de eliberare a fost atacata

bscap0031

Procurorii nu il vor in libertate pe politistul din Vulcan Adrian Sucila, judecat pentru corupere sexuala si act sexual cu un minor.

Sentinta Judecatoriei Petrosani de eliberare sub control judiciar a lui Adrian Sucila, pronuntata la termenul de marti, a  fost miercuri atacata cu recurs de procurori. Recursul va fi solutionat de Tribunalul Hunedoara. “Astazi a fost inaintat recursul la Tribunalul Hunedoara si, probabil, se va judeca luni”, a declarat avocatul lui Adrian Sucila, Daniel Tomescu.

Descindere la traficatii de droguri din Valea Jiului

20130109_074454

Patru traficanti de droguri de risc si noua consumatori au fost ridicati in aceasta dimineata (miercuri) de catre ofiterii BCCO Alba Iulia si SCCO Hunedoara. Toti locuiau in municipiul Vulcan si erau monitorizati de catre politisti de mai multa vreme. Ei sunt suspectati si de alte infractiuni.

Actiunea de destructurare a gruparii care se ocupa cu traficul de hasis si marijuana s-a soldat cu retinerea a nu mai putin de 13 persoane care au fost duse la sediul Politiei Municipiului Vulcan, iar mai apoi la sediul DIICOT Hunedoara pentru continuarea cercetarilor. Ofiterii antidrog au efectuat si patru perchezitii domiciliare la cei care coordonau reteaua ce se ocupa cu vanzarea drogurilor. Seful SCCSO Hunedoara, Lucian Naboiu spune ca tinerii mergeau in Olanda de unde se aprovizionau cu droguri si apoi se intorceau in tara unde isi „plasau” marfa, cu precadere in localitatea Vulcan. Totodata, acesta a mai precizat ca in afara traficului de substante stupefiante, printre cei retinuti sunt si suspecti de furturi. „BCCO Alba a organizat o actiune pentru destructurarea unui grup infractional care are ca si principala activitate traficul de droguri de risc, trafic international pe ruta Olanda Romania. Astazi s-au efectuat patru perchezitii pe raza municipiului Vulcan si au fost ridicate in baza unor mandate de aducere 13 persoane. Acestea vor fi duse la sediu Biroului Teritorial Hunedoara din cadrul DIICOT. Din cercetarile efectuate pana in prezent si din datele existente la dosar, exista suspiciunea ca membrii gruparii pe langa trafic droguri mai au ca si activitate infractionala comiterea de furturi pe teritoriul Olandei. Drogurile odata ajunse in tara erau distribuite prin alti membri ai gruparii catre consumatorii din orasele Vaii Jiului”, a declarat Lucian Naboiu, seful SCCSO Hunedoara. Suspectii se ocupau in Olanda in special cu spargerile din locuinte de unde furau bunuri electronice ce erau usor de vandut in tara. Totodata, acestia se ocupau si cu furturi din autoturisme sau de piese auto care, de asemenea, erau vandute mai ales in Valea Jiului. Printre capii gruparii se afla si fiul unui preot din municipiul Vulcan. In functie de decizia procurorilor, toti cei retinuti risca sa ajunga dupa gratii pentru urmatoarele 29 de zile.

Maximilian Ganju

Sute de oameni au mers la inmormantarea fratelui lui Nicolae Guta

_DSC8136

Aproape toata suflarea din Iscroni a tinut sa participe la inmormantarea lui Samir Lingurar, fratele celebrului manelist Nicolae Guta. Autoritatile au sporit masurile de siguranta pentru a evita incidentele. Cortegiul funerar s-a intins pe cateva sute de metri si a ingreunat circulatia rutiera. Nicolae Guta a stat la capataiul fratelui sau rapus de cancer.

 Peste 700 de persoane au participat la slujba de inmormantare a lui Samir Lingurar (43 de ani), fratele regelui manelelor Nicolae Guta. Serviciul religios a fost oficiat de un sobor format din sapte preoti, iar unul dintre ei abia si-a putut stapani lacrimile in timpul slujbei. Samir Lingurar a fost foarte apropiat de preotul Octavian Patrascu si de biserica pe care acesta o slujeste in comunitatea Salatruc din Petrosani, unde de altfel a si fost ingropat fratele lui Guta. Familia a pus la dispozitia localnicilor care au insotit cortegiul funerar doua autobuze, cu care oamenii sa parcurga cei circa trei kilometri de la casa lui Samir si pana in cimitirul Sf. Gheorghe din Salaturc-Petrosani. Mai multe echipaje de politie au dirijat circulatia pe DN-66 A care a fost partial ingreunata, insa nu s-a inregistrat nici un incident iar soferii au lasat coloana funerara sa treaca si au claxonat in semn de respect fata de fratele manelistului. Nicolae Guta a stat la capataiul fratelui sau pe tot parcursul slujbei de inmormantare chiar daca in Valea Jiului a fost ger naprasnic. Manelistul a fost luat de mai multe ori de langa sicriu de catre apropiati dat fiind faptul ca are probleme cu inima si rudele s-au temut sa nu-si agraveze boala. Familia fratelui lui Guta i-a rugat pe preoti, la finalul slujbei, sa faca apel catre toti cei care au venit la inmormantare, sa mearga la pomana organizata la un local select aflat chiar la iesirea din Petrosani. Potrivit unor surse, rudele lui Samir Lingurar au comandat 400 de portii de mancare pentru pomana, insa cand au vazut ca a venit mai multa lume decat se asteptau, au cerut imediat suplimentarea portiilor astfel incat sa ajunga pentru toata lumea. Fratele lui Nicolae Guta a decedat din cauza unui cancer de piele, pe data de 5 ianuarie la Spitalul de Urgenta din Petrosani. Pentru ca obiceiul spune ca in ziua de luni nu este bine ca mortii sa fie ingropati, familia acestuia a decis sa-l conduca pe ultimul drum abia ieri, la patru zile de la deces.

M.Ganju

Powered by WordPress | Designed by: diet | Thanks to lasik, online colleges and seo