70 de ani de sport universitar la Petrosani (XI) / ÎNCEPUTUL UNEI NOI ERE (Anul 1983) – Stiinta Petrosani a câstigat „Cupa României”

 

În sfârsit, un fapt împlinit, izvor al unei mari satisfactii unanime: Stiinta Petrosani, câstigãtoarea „Cupei Federatiei Române” la rugby pe anul 1983.
E adevãrat, frumoasa comportare din campionat lãsa sã se întrevadã cã Stiinta va fi o candidatã serioasã pentru primul loc în grupa preliminarã cupei, dar de aici si pânã la câstigarea Cupei F.R.R. era o cale lungã. O atmosferã deosebitã, de bucurie întrepãtrunsã de majorã responsabilitate emana din grupul de jucãtori care înconjurau cupa, simbolul suprem al jocului cu balonul oval din România. Iatã numele celor care se înscriu cu aur pe placa multdoritei cupe, numele celor care au ridicat pe cea mai înaltã treaptã prestigiul rugbyului din Valea Jiului: Sandu – Ortelecan – Petre Dobre, Susinschi – Drumea, Ion Florentin – Palamariu – Viciu, Bonea, Chiriac, Medragoniu, Ghitã (Cãlin), Viorel Dobre, Catanã, Dinu. Rezerve: Victor Bãloi, Mateescu, Garofil si Tulipan. Nu au jucat cei doi jucãtori convocati la lotul national, în vederea dificilului meci cu U.R.S.S. în campionatul  european: Bucan si Stefan Constantin, iar tânãrul Luca n-a putut figura nici pe lista  rezervelor fiind operat dupã un accident la umãr. Dupã victoria din semifinalã Stiinta Petrosani – Steaua 25-12 (3-4) rugbystii din Petrosani au dispus de  studentii ieseni în finalã mult mai usor decât aratã scorul: Stiinta Petrosani – Politehnica Iasi 6-3 (3-3).
Nu putem evidentia pe cineva anume din echipã, nu credem cã e „fair” nici sã trecem, separat, numele celor care au înscris punctele în acest frumos joc colectiv, unde actiunile individuale sunt sortite esecului, însã este o mare realizare, care a fãcut ca factorii de conducere din Institutul de Mine Petrosani si ai sectiei de rugby Stiinta Petrosani sã se pronunte la acest sfârsit de drum încununat cu laurii învingãtorilor.
Lector univ. Aurel Suciu, secretar al sectiei de rugby Stiinta Petrosani: „Cucerirea Cupei Federatiei Române de Rugby” poate constitui o surprizã pentru cei care nu trãiesc zi de zi alãturi de coechipierii divizionarei A din Valea Jiului. Pentru noi, cei care ne-am aflat alãturi de aceastã echipã atât în momentele grele, cât si la bucurii, cucerirea Cupei este un rezultat firesc al muncii responsabile, pline de dãruire pe care fiecare jucãtor a depus-o în returul campionatului.
Noua conducere tehnicã, formatã din antrenorul C. Budicã si conf. univ. dr. ing. Ion Dijmãrescu a reusit sã creeze un climat de muncã si încredere, care a facilitat realizarea unei coeziuni de monolit în sânul echipei, ceea ce a fãcut ca registrul tehnico-tactic al echipei sã se ridice la cotele cele mai înalte ale performantei. De altfel, rezultatele din campionat au prefigurat succesul din „cupã”.
„Tin sã multumesc tuturor jucãtorilor si conducãtorilor lor pentru frumoasele clipe pe care ni le-au oferit prin cucerirea acestei cupe, aflatã pentru prima datã în Petrosani si sã le urez în continuare, mari împliniri în sport si în viatã”.
Dobre Petre, pilier, linia I: „Dupã cum am promis în toamnã: bine am jucat si cupa am câstigat”.
Conf. univ. dr. ing. Ion Dijmãrescu: „Sunt foarte fericit si cred cã acum, în momentul festivitãtii, orice alte cuvinte sunt de prisos”.
Sef lucrãri ing. Mircea Ortelecan, maestru emerit al sportului, cãpitanul echipei:
„Nu puteam pierde Cupa F.R.R. deoarece toti bãietii au fost mobilizati ca niciodatã, pentru cucerirea acestui trofeu. Înaintarea noastrã a fost superioarã adversarelor (Steaua Bucuresti si Politehnica Iasi) si linia de transferuri s-a autodepãsit, ambele compartimente având o pregãtire psihologicã foarte înaltã, intrând pe teren cu ferma hotãrâre de A CÂSTIGA! Dãruirea exemplarã a tuturor jucãtorilor echipei a dus la aceste victorii în care echipa credea înainte de a intra în teren. Remarc în mod deosebit splendidul dropgol realizat de Bonea, chintesentã a unei  dominãri nete, care a dus la final, la victorie, la câstigarea cupei!”.
Ing. C. Budicã, antrenor al echipei de rugby Stiinta Petrosani: „Perioada turneului final al Cupei F.R.R. a coincis cu starea de maxim potential fizic si psihic a echipei. La aceasta s-a adãugat convingerea echipei, a tuturor factorilor de conducere din institut, a sectiei de rugby, cum cã, Cupa F.R.R. poate poposi la Petrosani, pentru prima datã în Valea Jiului”. O perfectã sudurã între toate compartimentele echipei, sudura sufleteascã între toti componentii echipei a dus la depãsirea oricãrui complex în primul meci, cu Steaua, fapt dovedit în cea de-a doua reprizã mai ales, când s-a jucat pentru victorie, înscriindu-se nu mai putin de 22 puncte în 40 minute.
GENU TUTU

2 comentarii la „70 de ani de sport universitar la Petrosani (XI) / ÎNCEPUTUL UNEI NOI ERE (Anul 1983) – Stiinta Petrosani a câstigat „Cupa României”

  • 28 noiembrie 2018 la 19:23
    Permalink

    Hai Stiinta Petrosani !!!

  • 28 noiembrie 2018 la 23:17
    Permalink

    „Ca sus in deal la Institut Cum ai venit ai dat la but Si pe Dinamo si pe Farul ai batut.” Ce vremuri frumoase erau !!!!!

Comentariile sunt închise.