7 oameni mor zilnic, în Hunedoara, din cauza COVID -19. [ Mai mult ca oricând ]

B ilanțul DSP Hunedoara în ultimele două săptămâni este unul îngrijorător, pentru că a existat o zi în care au murit 13 oameni. Din păcate, valul IV este unul extrem de agresiv și nu contează vârsta celor ce ajung pe ATI, pentru că sunt oameni foarte tineri care mor din acest motiv. Vaccinarea, însă, a pornit și abia în ianuarie putem vorbi dacă suntem destui vaccinați.

Peste 200 de oameni primesc zilnic un test pozitiv și în Hunedoara, numărul bolnavilor care s-au infectat cu noul coronavirus a explodat. Din nefericire, am atins o cifră-record și la decese.
„Îmbolnăviri avem mai multe decât în orice val. În acest moment, avem 3.110 pacienți pozitivi în ultimele 14 zile. Asta înseamnă cam 222 de pacienți pe zi. Din păcate, numărul deceselor este extrem de mare și discutăm de 93 de persoane pe ultimele 14 zile, 7 decese pe zi și am avut chiar un vârf de 13 decese într-o zi. Este foarte trist, când se întâmplă așa ceva”, a spus Sebastian Mezei, directorul DSP Hunedoara.
Și asta nu e tot, pentru că, dacă în primele valuri mureau oamenii bătrâni, acum, sunt foarte mulți tineri care pierd luptă, pe un pat de spital, după ce inițial au ignorat orice măsură de protecție.
„Noi avem foarte mulți tineri, unii chiar au pierdut lupta în acest week-end. Discutăm de tineri de 36 de ani, care au ajuns intubați, de 27 de ani, de 32 de ani, toți intubați și e trist când se întâmplă așa ceva”, a mai adăugat
directorul Sebastian Mezei.
În acest week-end au fost administrate 7.090 de doze, din care doza 1 – 5.325, doza 2 – 403, iar doza 3 – 1.362. Dar tot nu este destul, deși, dacă se menține ritmul, mai avem o șansă de salvare. „Avem o șansă să ajungem la 70% acoperirea vaccinală, pentru că dacă suntem sub acesta, nu știu dacă vom termina cu această pandemie. Noi sperăm să menținem acest ritm de vaccinare și, dacă îl menținem, sunt șanse reale ca, începutul anului să ne găsească la 70%, altfel, ajungem în valul 5”, apreciază Sebastian Mezei, directorul DSP Hunedoara. Doar două localități din județul nostru ai incidența zero. Este vorba despre Bătrâna și Bulzeștii de Sus, dar avem 23 de localități unde incidența a trecut de 7 la mie.
Diana Mitrache