500 de mineri primesc de astãzi servicii de preconcediere

AJOFM Hunedoara, prin agentiile din Valea Jiului, încep de astãzi, serviciile de preconcediere pentru minerii de la douã unitãti miniere din Valea Jiului. Este vorba de peste 500 de oameni care vor deveni someri cu acte în regulã.
„Începând de miercuri, pornim serviciile de preconcediere la persoanele care urmeazã sã fie disponibilizate din cadrul CEH. Miercuri va fi o sedintã la mina Lonea, dupã care în 18 si 20 decembrie, la mina Lupeni. Vorbim despre 508 persoane care sunt  notificate si sunt în preavize”, a spus Judith Babtan, sefa ALOFM Petrosani. Cei care pleacã cu aceste servicii de preconcediere au si posibilitatea sã spunã acum dacã vor sã urmeze cursuri noi de calificare, dat fiind  faptul cã unii dintre ei vor deveni someri cu acte în regulã si vor fi pusi în situatia de a-si gãsi un job nou.
„În prima fazã, mergem si le oferim informatii despre Legea Somajului si ei aflã ce drepturi si obligatii vor avea, când vor deveni someri. Despre ce le putem noi oferi, vom discuta doar dupã ce vor fi în evidentele noastre. Dacã putem sã îi plasãm pe alte locuri de muncã, îi plasãm, dar având în vedere ce calificãri au, sunt putine sanse, asa cã majoritatea vor intra în evidentele noastre”, mai spune sefa ALOFM Petrosani.  Practic, somerii, care au fost mineri, vor fi si chestionati dacã sunt interesati sã urmeze cursuri care sã îi ajute pe viitor, iar dacã se poate, vor forma grupe ce vor fi calificate. Sansele sã vrea sã lucreze, însã, sunt diminuate de  faptul cã, timp de doi ani, primesc bani fãrã sã facã nimic.
„Oamenii, la care le vor înceta contractele de muncã pânã la finele anului 2018, vor fi someri beneficiari de Ordonanta 36. Dacã, din cei care sunt în preaviz, vor fi persoane care  îsi vor suspenda preavizul si contractele expirã în 2019, aceastã calitate de somer beneficiar de Ordonanta 36 va înceta si nu vor beneficia de sume compensatorii”, a conchis Judith Babtan.
Minele Lupeni si Lonea fac disponibilizãri în baza faptului cã sunt în restrângerea activitãtii, în timp ce la Vulcan si Livezeni, celelalte douã unitãti aflate în subordinea Complexului Energetic Hunedoara se fac angajãri.
Diana Mitrache

Un comentariu la „500 de mineri primesc de astãzi servicii de preconcediere

Comentariile sunt închise.