50 de lei nu îi motiveazã

Copiii care frecventeazã cursurile învãtãmântului prescolar beneficiazã de o bursã lunarã în cuantum de 50 de lei. La Petrosani au fost depuse nici mãcar 40 de dosare din partea pãrintilor.

Astfel, deocamdatã, numãrul beneficiarilor este în scãdere, însã reprezentantii Directiei de Asistentã Socialã si Protectia Copilului Petrosani sustin cã cererile vor creste în perioada urmãtoare.  “În aceastã perioadã preluãm dosarele pentru copiii care provin din familii cu venituri modeste si merg la grãdinitã. Au fost depuse 39 de dosare, în timp ce la sfârsitul anului scolar erau depuse 91 de dosare”, a declarat Loredana Pit, director adjunct în cadrul DASPC Petrosani.

Programul „Fiecare copil în grãdinitã” îi stimuleazã pe pãrintii din zonele cu probleme sociale sã îi aducã pe copii la grãdinitã. Educatia timpurie este cel mai important prim pas, care, dacã este fãcut la timp, poate duce la rezultate spectaculoase. Legea nr. 248/2015 – votatã în Parlamentul României si promulgatã de Presedinte în octombrie 2015 – încurajeazã prezenta la grãdinitã a copiilor, cu vârste chiar si sub 3 ani, dar si peste 6 ani, prin acordarea unui tichet social pentru grãdinitã de 50 de lei lunar. Stimulentul se acordã familiilor cu mai putin de 284 de lei venituri lunare pe membru de familie (2 x Venitul Minim Garantat pentru o persoanã singurã) si este conditionat de prezenta zilnicã a celor mici. Potrivit Ministerului Muncii, mai mult de 111.000 de copii sunt eligibili pentru a primi tichetul social pentru grãdinitã începând cu acest an.

Monika BACIU