În anii `70 ai secolului trecut, Europa fotbalisticã era „bântuitã” de o serie de competitii, mult mai concentrate decât în zilele noastre. În afara celor trei mari competitii, Cupa Campionilor Europei (actuala Liga Campionilor), Cupa Cupelor si Cupa U.E.F.A., existau si competitii în plan regional, dar cu un mare grad de interes. În sezonul 1978 1979 a participat si Jiul Petrosani la o astfel de competitie, ajungând pânã în finala Cupei Balcanice.
Finala cu trei goluri anulate
Este aproape neverosimil pentru generatia mai tânãrã de suporteri a echipei Jiul Petrosani, ca aceastã echipã aflatã acum în fata unui colaps iminent a jucat la un asemenea nivel, european, finala Cupei Balcanice! Dupã acele competitii puternice la acea orã – C.C.E., Cupa Cupelor, Cupa U.E.F.A., Cupa Inter Toto –, Cupa Balcanicã avea si ea o traditie în plan regional, unde evoluau puternice echipe de club din Grecia, Albania, Bulgaria, Iugoslavia, Turcia sau România. Pentru sezonul 1977-1978, Jiul Petrosani care obtine locul 5 în sezonul anterior în Divizia „A”, fusese înscrisã de F.R.F. în aceastã competitie.
Competitia care a debutat în 1963, (prima editie câstigatã atunci de Steagul Rosu Brasov) avusese o câstigãtoare din România, de douã ori, pe Rapid Bucuresti, în 1965 si 1966.
În sezonul 1977-1978 competitia se aflã la cea de-a 16-a editie. Fusese o toamnã nu prea strãlucitã pentru echipele de club românesti în cupele europene, Jiul trebuia sã apere prestigiul acestui fotbal. Dupã o calificare în dubla cu echipa bulgarã Slavia Sofia (0-2 si 3-0), pe 16 noiembrie 1978, este programatã prima mansã a finalei, la Petrosani. Adversar, echipa iugoslavã (acum din Croatia), N.K. Rejeka, înfiintatã în 1946,
ocupantã la acea orã a locului 9 în campionat. Ca o curiozitate, în lotul antrenat de I. Spasoevici, se afla si unicul fotbalist surdo-mut din lume, component al echipei nationale iugoslave, Desnita, care marcase anterior un gol în meciul România – Iugoslavia!
Printre componentii echipei iugoslave, Avramovici, Hristici, Tukrov sau Desnita, nume respectate în fotbalul iugoslav la ora aceea, fiind componenti ai echipei nationale! Pânã la meciul cu Jiul, iugoslavii eliminaserã echipele Skanderbeu (Albania) si Aris Salonic (Grecia).
Jiul începe jocul ofensiv, cu o mare ocazie a lui Sãlãgean (min. 2), Bucurescu ratând si el (min. 30), dupã o combinatie Stoichitã – Multescu – Ciupitu. Introducerea lui Dumitrache dupã pauzã dinamizeazã jocul Jiului în atac, vine golul lui Gigi Multescu (min. 54), vor mai înscrie Dumitrache si Sãlãgean, dar golurile sunt anulate pe motiv de ofsaid.
Scorul a rãmas 1-0…
Returul, pe 13 decembrie 1978, va gãsi la Rijeka o echipã gazdã mult mai motivatã, dar si cu un arbitraj pãrtinitor.Stadionul „Kantrida” de pe malul Adriaticii a adunat vreo 8.000 de spectatori, care se bucurã de un gol de 1-0 în min. 11, autor Tomici, marcat dintr-un flagrant ofsaid nesemnalizat de arbitrul grec Moshopoulos. În min. 25 va fi 2-0 pentru iugoslavi (gol Desnita), lui Tr. Stoica i se anuleazã un gol perfect valabil. Sãlãgean va reduce din handicap, 2-1, gol cu capul în min. 54, apoi Gigi Multescu (min. 56) este eliminat nejustificat, Desnita va majora (min. 70) dintr-un penalty care nu a fost, pentru ca tot Desnita (min. 74) sã pecetluiascã scorul final de 4-1 si câstigarea Cupei Balcanice.
Asa s-a încheiat aventura Jiului într-o finalã de cupã europeanã.
Gigi Multescu: „Ne-au tocat de ne-au rupt!”
Gigi Multescu era în 1978 cãpitanul echipei Jiul. Îsi aduce aminte perfect de acea dublã din finala Cupei Balcanice, împotriva croatilor de la N.K. Rijeka. „Era o echipã extrem de bãtãioasã, putem spune, durã chiar. La Petrosani, în tur, am deschis scorul imediat dupã pauzã, apoi arbitrul bulgar ne-a fãcut praf, douã goluri anulate aiurea la Dumitrache si Cornel Sãlãgean. În retur, la Rijeka, ne-au tocat de ne-au rupt! Gol anulat la Traian Stoica, penalty inventat, eu eliminat. Ce mai, a fost un cosmar. Am pierdut nemeritat trofeul”, a spus Gigi Multescu.
Genu TUTU