32.000 de lei pentru monumentul lui ID Sîrbu

32.000 de lei este suma propusã a fi alocatã pentru construirea unui monument dedicat aniversãrii centenarului nasterii scriitorului Ion D. Sîrbu.
În acelasi context, edilii de la Petrila vor sã marcheze si 80 de ani de la nasterea Coloanei Infinitului, operã a sculptorului Constantin Brâncusi.
“Având în vedere proiectul-monument depus la institutia noastrã de cãtre Asociatia “Conditia românã”, prin care se propune realizarea unui monument artistic dedicate aniversãrii Centenarului nasterii scriitorului Ion D. Sîrbu si sã marcheze 80 de ani de la nasterea Coloanei Infinitului, operã a geniului sculptor Constantin brâncusi, respectiv grup statuar “Ion D. Sîrbu, ucenic la Brâncusi”, realizat de sculptorul Darius Hulea (…) tinând seama de faptul cã în anul 2019 se împlinesc 100 de ani de la nasterea scriitorului Ion D. Sîrbu, personalitate marcantã a orasului Petrila si de asemenea anul acesta se împlinesc 80 de ani de la inaugurarea Coloanei Infinitului, opera de artã a marelui sculptor Cosntantin Brâncusi realizatã în Atelierele Centrale Petrosani din cadrul fostei Societãti Petrosani, mentionând cã între cele douã personalitãti marcante existã o legãturã, mai putin stiutã, care prin ironia sortii si a istoriei, a fãcut din Ion D. Sîrbu un fel de co-autor al operei maestrului Brâncusi, martorul olograf al acestei legãturi gãsindu-se la Casa Memorialã din orasul nostru, a scriitorului Ion D. Sîrbu, consider cã prin proiectul monument, propus de cãtre Asociatia „Conditia Românã”, lucrarea artisticã va deschide din punct de vedere arhitectonic, perspectiva cãtre mina Petrila, loc care, în viitorul apropiat va cãpãta un puternic caracter cultural, muzeistic, turistic si administrativ”, aratã Vasile Jurca, primarul orasului Petrila, în proiectul lansat în dezbatere publicã.
A fost identificatã si zona în care ar putea fi amplasat monumentul. La intersectia dintre strada Minei si strada Republicii.
Monika BACIU