21.12.2012 / Stiinta vs. Calendarul mayas

Ziua de 21 decembrie 2012 sau mai bine zis teamã de aceastã datã a devenit un fenomen în ultimele sãptãmâni. Previziunile mayase plus o aliniere a Pãmântului si Soarelui cu centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, au creat o isterie mai ales în mediile virtuale. În editia de astãzi a cotidianului nostru vã prezentãm un material care contine pãreri si opinii din toate mediile cu privire la ceea ce se va întâmpla, sau nu, peste aproximativ o lunã de zile.

Flãcãri, o mare de foc si gheatã la un loc, ziduri de apã si întuneric….Toate acestea sunt semne ce prevestesc cumplitul sfârsit al lumii de care cu totii ne temem mai mult sau mai putin. 21 decembrie 2012 este data la care calendarul mayas totul se terminã. Aceste lucruri stau scrise în Codexul de la Dresda, care face parte din cele patru manuscrise mayase si care a ajuns pe cãi nestiute în Europa, unde continutul sau, asemãnãtor unui labirint plin de zei, hieroglife, numere si date calendaristice, a rãmas multã vreme neînteles. Abia dupã descifrarea alfabetului mayas si a numeroase descoperiri arheologice s-a reusit, în sfârsit, sã se arunce o privire asupra spiritualitãtii mayasilor. Si, cu toate cã, multe pasaje au rãmas nedeslusite si pânã astãzi de cercetãtori, ultima paginã are scris 21 decembrie 2012, datã de la care lumea s-ar sfârsi. Teoriile pro si contra au debutat încã de la începutul anului si au pe de-o parte cercetãtori, iar pe de alta prezicãtori, istorici sau adepti ai generatiei New Age, care cred în aceastã previziune. Pãrerile tot mai înfocate i-au obligat pe oamenii de stiintã sã ia atitudine si sã dea explicatii. “ Problema cu 21 decembrie 2012 si cu presupusul dezastru despre care unii cred cã va veni, cel mai probabil a început cu calendarul mayas. Însã, calendarul nu se terminã la aceastã datã, ci indicã sfârsitul unui ciclu si începutul unuia nou. Este la fel cum calendarul nostru se sfârseste la 31 decembrie, iar un altul începe la 1 ianuarie ”  explicã omul de stiintã american Don Yeomans, într-un video informativ realizat de NASA.

21 decembrie si modificãri ale Terrei

Cele mai mari temeri sunt legate de posibilele transformãri prin care Terra ar trece odatã ce se va alinia cu Soarele, centrul galaxiei noastre, Calea Lactee si o planetã Nibiru cu diametru de patru ori mai mare decât Pãmântul, dar care pânã acum, în opina cercetãtorilor NASA, nu ar exista. Aceastã aliniere care are loc la circa 26.000 de ani, ar putea aduce schimbãri importante ale Terrei, cea mai importantã fiind inversarea polilor magnetici.

“ Eu cred despre acest subiect cã se referã la încheierea unui ciclu si nu neapãrat la terminarea vietii pe pãmânt si în niciun caz la evenimente de ordin catastrofic ”, a declarat lector universitar dr. ing. Csaba Lorint de la Laboratorul de Geologie din cadrul  Universitãtii Petrosani.

Însã, tot aceeasi specialisti nu neagã faptul cã aceastã migrare a polilor a început deja si cã o inversare în timp a polaritãtii magnetice a pãmântului nu este imposibilã. “ Aceste lucruri s-au întâmplat, asta raportându-ne doar la ultimii 5 milioane de ani din istoria Pãmântului, cu o frecventã cuprinsã între 1000 si 10.000  de ani. În ultimii 780.000 de ani ai planetei nu au fost asemenea modificãri în sensul inversãrii cu 180 de grade a polilor magnetici. Acest lucru ar trebui sã ne dea putin de gândit, în sensul cã ciclul este unul cu mult depãsit. De asemenea, se constatã o oarecare intensificare si o crestere a vitezei cu care acesti poli magnetici migreazã. Despre o inversare completã, însã, este foarte greu de vorbit si cu atât mai mult de anticipat. Ar fi aproape imposibil ca cineva sã sustinã cã acest lucru va avea loc exact pe 21 decembrie”, a mai spus lector universitar dr. ing. Csaba Lorint.

Calmul, cuvântul de ordine

Mergem mai departe si ne gândim la  reactia si siguranta oamenilor în cazul unei catastrofe. Calmul este cuvântul de ordine.

“ Întotdeauna, într-o situatie de crizã este important sã ne pãstrãm calmul si sã contãm pe sprijinul autoritãtilor. Dar, desigur, sperãm sã nu se producã vreun astfel de incident nedorit ”, a afirmat

Bogdan Nitu, purtãtor de cuvânt la Inspectoratul de Politie al Judetului  Hunedoara.

Adãposturi speciale în locatii secrete

În ultimii ani, mai multi oameni de afaceri au început sã construiascã buncãre de adãpostire  pe toate continentele. Pretul pentru un loc într-un astfel de refugiu este aproape imposibil de plãtit pentru cei mai multi oameni, însã. În cazuri de fortã majorã, în Valea Jiului, cel putin, existã câteva adãposturi antiaeriene construite în anii 70, în perioada Rãzboiului Rece.  Locatia acestora tine de siguranta nationalã si este secretã. “ În Valea Jiului, mai exact în municipiile Petrosani si în Vulcan, existã 5 adãposturi de Protectie Civilã. Asta înseamnã cã sunt niste adãposturi speciale, în sensul cã ele au o capacitate mare, de 400 de persoane ”, ne-a declarat si Anemona Doda, purtãtor de cuvânt la Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã Hunedoara.

Adãposturile din Valea Jiului, cele patru din Petrosani, pentru cã cel de-al cincilea de la Vulcan este punct de comandã cu capacitatea de maxim 50 de persoane, sunt pentru supravietuire în cazul unor amenintãri multiple. Sunt dotate cu instalatii de ventilatie utile chiar în cazul unor accidente chimice, iar usile sunt fabricate din otel blindat, construite special pentru a rezista la un soc în cazul unei bombe atomice, spre exemplu.

Motive de îngrijorare?!

O posibilã schimbare a polaritãtii Terrei, în care cercetãtorii, însã, nu cred cã va avea loc exact pe 21 decembrie 2012,  atunci când se va întâmpla, ar putea avea influente majore asupra vietii pe pãmânt. Consecintele exacte nu se cunosc îndeajuns de bine, pentru cã omul nu a fost niciodatã contemporan cu un astfel de eveniment.  Astfel,  întrebarea care se aflã pe buzele tuturor în ultimul timp este aceea: În ce mãsurã ar trebui sã fim îngrijorati de tot ceea ce se întâmplã sau este posibil sã se întâmple…? Rãspunsul vine tot de la oameni avizati din mediul academic.

“Ar trebui sã fim îngrijorati în aceeasi mãsurã în care ne îngrijoreazã fenomenele seismice sau vulcanice. Aceste manifestãri ale hazardului natural par sã se fi intensificat în ultima vreme. Numai în Europa existã trei mari megavulcani: Campi Flegrei în Italia, Laacher See în Germania si Santorini în Grecia,  numai în acest ultim caz, întreaga insulã înãltându-se cu 14 cm în ultimul an, lucru care trãdeazã o intensificare a activitãtii magmatice în zonã. Chiar si asa, ar trebui sã ne ghidãm mai mult dupã zicala : „Dã-mi Doamne puterea de a accepta lucrurile pe care nu le pot schimba, curajul de a schimba lucrurile pe care le pot schimba si întelepciunea sã le deosebesc” si astfel sã fim mai preocupati de lucrurile pe care le facem cu buna stiintã. Gânditi-vã la faptul cã în trecutul geologic al Terrei au avut loc cinci mari extinctii în masã, unele dintre ele soldându-se cu disparitia a pânã la 75% din vietuitoarele terestre si 90% din cele acvatice. Ultimul asemenea episod a avut loc acum cca. 65 de milioane de ani, moment ce a fost fatal inclusiv dinozaurilor. Este acceptat de comunitatea stiintificã faptul cã rata normalã de disparitie a organismelor este de o specie la un secol. Rata actualã de extinctie, în schimb, este de 100 pânã la 1.000 de ori mai ridicatã decât ratele din trecutul geologic. Acest episod nou al extinctiilor constituie o asa numita a sasea extinctie si este datoratã în mare mãsurã activitãtii umane, soldându-se cu disparitia unei specii pe zi. Acest lucru ar trebui sã ne îngrijoreze mai mult!”, a mai precizat lector dr. ing. Csaba Lorint de la Universitatea Petrosani.

Apocalipsa si generatia New Age

Întorcându-ne la calendarul mayas, de la care pleacã toate temerile legate de o posibilã catastrofã,  acesta, în sine , este unul complex, deoarece nu existã doar unul, ci trei astfel de calendare. Desi noi folosim în prezent calendarul gregorian, introdus în Europa în anul 1582, istoricii spun cã motive de optimism ne dau calendarul musulman, care se încheie în 2076 si calendarului evreiesc al cãrui sfârsit este în 2240.  Pentru cei mai multi oameni de stiintã, interpretarea datei de 21 decembrie 2012, pentru mayasi nu ar însemna decât încheierea unui ciclu si marcarea solstitiului de iarnã. De altfel, cele mai multe afirmatii despre anul 2012 sunt parte a unei colectii necodificate de credinte New Age despre întelepciunea si spiritualitatea maiasilor antici. Adeptii acestui cult cred în ideea de “echilibru cosmosic”. Dar, nebunia vizavi de un sfârsit apocalitic ia proportii tot mai mari odatã cu apropierea luni decembrie.

A utoritãtile din Franta au interzis accesul pe “Muntele salvator”

Mai putin cunoscut este faptul cã în Franta existã un munte, despre care adeptii New Age cred cã este singurul loc din lume care va supravietui Apocalipsei. Este vorba despre vârful Bugarach, aflat în sudul Frantei. Potrivit speculatiilor ce circulã pe internet, în interiorul muntelui existã un lac ce este folosit drept hangar pentru un OZN. Adeptii Noii Ere sunt convinsi cã în ziua respectivã OZN-ul va decola într-o lume nouã, luând cu sine pe oricine se va afla pe munte.  Acum, câteva zile,  pentru a putea preveni o eventualã isterie, autoritãtile franceze au luat decizia de a interzice accesul pe munte. O sutã de politisti si pompieri au fost mobilizati pentru a asigura paza micului sat aflat la poalele muntelui, în care locuiesc 200 de persoane.

“Sfârsitul lumii nu îl stiu nici îngerii, nici Fiul, ci numai Tatãl”

Una peste alta, însã, dincolo de aceste aspecte si speculatii, Biserica ne îndeamnã sã fim crezãtori în Dumnezeu si întãreste ideea cã sfârsitul nu ne este cunoscut nouã, oamenilor si cã semnele Apocalipsei profetite în Sfânta Scripturã, nu s-au împlinit încã. Preotul Nicolae Tãnase de la Biserica ortodoxã Sfânta Varvara din Petrosani vorbeste despre aceste lucruri.“ Biserica nu poate sã spunã altceva decât ceea ce a spus Mântuitorul Isus Hristos  referitor la sfârsitul lumii. În capitolul 24 al Evangheliei dupã Matei se vorbeste clar despre semnele premergãtoare ale sfârsitului lumii, ori pânã acum nu s-au împlinit toate, iar  atunci trebuie sã dãm crezare cuvintelor Mântuitorului. Bineînteles, El a completat aceste lucruri spunând cã despre semnele sfârsitului lumii nici îngerii lui Dumnezeu nu stiu, nici Fiul, ci numai Tatãl, arãtând prin aceasta cã este un lucru pe care numai Dumnezeu îl  cunoaste si nu îl descoperã altor oameni. Va fi un sfârsit al lumii, dar nu când credem noi, ci atunci când se vor împlini toate semnele. Noi trebuie sã ne pregãtim cu totii pentru vesnicie, pentru cã aceasta este mângâierea crestinilor. Odatã cu sfârsitul lumii nu se terminã totul, ci de-abia trecem dincolo, în vesnicie…” .

Luiza Andronache

6 comentarii la „21.12.2012 / Stiinta vs. Calendarul mayas

 • 24 noiembrie 2012 la 17:00
  Permalink

  De-ar veni sa scapam de partidele aste si de camatari mafioti nebuni si puscari si numai rele pe pamant

 • 24 noiembrie 2012 la 17:01
  Permalink

  Nu prevede si sfarsirea Axis security sau a oamenilor rai sincer i-mi cer scuze dar sunt cu nervi la pamant

 • 24 noiembrie 2012 la 20:02
  Permalink

  Nu vine nici un sfarsit al lumii,dar isteria si nebunia asta cu sfarsitul lumii ma amuza cel mai mult. Sfarsitul lumii il fac oamenii nu altcineva… asa ca hai sa petrecem… Sa ne pregatim de sarbatori,nu de sfarsitul lumii…

 • 24 noiembrie 2012 la 20:07
  Permalink

  Ola, fratilor v-ati pregatit ne sfarsitul ,, Lunii,, ca in 30 de zile vine craciunul, si va bucurati de cadouri, dar Mosul, Moscraciun este incalcit in copacii din Padurea baciu dupa ce a baut mult si sa dat cu sania… . Acum este la spital si eu repar sania. Sarbatori fericite. Si hai noroc.

 • 24 noiembrie 2012 la 20:16
  Permalink

  Sa petrecem fratilor sa bem si sa mancam bine.

 • 20 ianuarie 2013 la 21:47
  Permalink

  nostradamus prezicea ceva in 2013 acest an dar nu sfarsitul lumi si razboie si cutremure de pamant

Comentariile sunt închise.