E ficientizare energetică, turism de vară și de iarnă și producerea de energie, în termocentrala Paroșeni, dar și din surse verzi. Acestea sunt direcțiile în care se va investi în acest an în Valea Jiului, pentru că, sunt bani și vin mulți, dacă găsim în ce să îi investim.

„Valea Jiului se află acum într-o poziție privilegiată, din punct de vedere al fondurilor europene disponibile și cred că avem toate premisele pentru a crea o dezvoltare sustenabilă. Și mai cred că, pentru prima dată mai mulți actori de pe scena locală și regională și-au pus forțele împreună și încearcă să contureze un viitor diferit de cel mineresc, păstrând, totuși, patrimoniul mineresc cu care ne mândrim”, spune Alexandru Kelemen, director ADTI Valea Jiului.
Și, dacă până acum s-a vorbit doar de minerit și nimeni nu a făcut nimic în compensare, proiectele de acum vizează și energia verde. „Avem un proiect pentru producerea de energie electrică, Valea Jiului fiind și un producător de energie, pe cărbuni. Ne dorim ca această tradiție să fie continuată, dar ne gândim și energia verde, din parcuri fotovoltaice. Și am identificat la nivelul fiecărei localități, câteva hectare disponibile, multe pe fostele halde de steril, unde pământul nu este productiv pentru agricultură”, mai spune Alexandru Kelemen.
Iar dincolo de producerea energiei, oamenii care sunt aici trebuie să aibă condiții de viață mai bune.
„2023 trebuie să fie anul în care discuțiile trebuie să se materializeze în ceva concret la nivelul Văii Jiului și în toate procesele am conturat o parte dintre ele. Acum lucrăm la ele cu Comisia Europeană, cu Banca Europeană de Investiții. (…) Avem 3 proiecte mari integrate. Unul care se referă la partea de eficiență energetică, deoarece în contextul global și având în vedere războiul din Ucraina, prețurile la energie au crescut. Noi trebuie să ne gândim cum să economisim și atunci, acest ajutor din partea UE merge spre a eficientiza cât mai mult consumul de energie, gaz sau altele. Ne propunem să eficientizăm cât mai multe clădiri publice și de locuințe. Aș spune că o foarte mare implicare ar urma să o aibă și locatarii, că ei trebuie să se pună de acord să putem noi
interveni”, mai spune directorul Agenției de Dezvoltare Teritorială Integrată Valea Jiului.
Turismul a fost mereu vizat ca o axă de dezvoltare sustenabilă, iar acum vin bani ca turiștii să fie atrași, dar și pentru ca ei să simtă o îmbunătățire a confortului, indiferent de meomentul când decid să aleagă zona montană de la noi.
„Avem și un proiect pe ceea ce înseamnă diversificarea activităților turistice. Avem un cadru național extraordinar, la confluența mai multor parcuri naționale, cu potențial de schi, dar, în același timp, cu un potențial extraordinar pentru turismul de vară, neexploatat. Ne dorim ca Valea Jiului să fie o zonă atractică și să avem o serie de investiții pe zone, concentrate de activități care să protejeze mediul”, a adăugat Alexandru Kelemen.
Este momentul ca oamenii care au idei, să le transpună pe hârtie, pentru că, din experiența anilor trecuți, peste 60% dintre acestea s-au pierdut în faza de idei.
„Punem, anul acesta, proiectele pe hârtie și vrem să începem și cu partea de implementare, de studii. Apoi, ne dorim ca pentru oamenii de afaceri și cei care doresc să dezvolte mici afaceri în Valea Jiului, să dăm drumul la cât mai multe ghiduri de finanțare și pentru
start-up-uri și pentru dezvoltarea
afacerilor existente. Deci vrem să fim serioși și să dăm drumul finanțărilor. Asta poate însemna că trecem
de la o econmie monoindustrială, la diversificare economică”, a conchis Alexandru Kelemen.
Diana Mitrache