Anul 2020 nu este doar unul în care ne-am trăit viaţ altfel, ci şi cel mai capricios din punct de vedere meteo. Şi, de parcă nu ne ajungea pandemia, ANM a emis nu mai puţin de 128 de coduri de vreme severă.
În lunile iunie şi iulie au fost emise 128 de coduri roşii, cele mai multe din istoria măsurătorilor. Am trecut de la o primăvara secetoasă, la ploi torenţiale în luna iunie. Acestea au dus la viituri puternice în mai multe zone din ţară, dar şi din judeţul nostru. În Valea Jiului au fost cele mai însemnate ploi din ultima jumătate de secol. Aici, la finele lunii iunie, Jiul a avut un debit istoric, după ce a plouat cu 172 de litri pe metru pătrat, în numai 4 ore. Cantităţile de precipitaţii în centrul, estul şi vestul ţării, chiar şi în sud, au impus cele 85 de coduri roşii din luna iunie din aceasta vară.
De la începutul anului şi până acum au fost emise aproximativ 2.100 de avertizări de vreme rea.  Dintre acestea, aproape 130 au fost doar de cod roşu. Şi asta, în condiţiile în care în vara anului 2019  au fost emise doar 64.
Diana Mitrache