200 de capace de canal furate de hoți

A crescut prețul oferit pe fier vechi la centrele de colectare, iar din toate orașele Văii Jiului au dispărut aproximativ 200 de capace de canal. Cei de la Apa Serv fac apel către oamenii care observă hoții, pentru că, cheltuielile sunt suportate exclusiv de societatea de distribuție a apei.

În ultimele două luni, Apa Serv Valea Jiului s-a confruntat din nou cu o situație îngrijorătoare, cauzată de creșterea alarmantă a numărului de furturi ale capacelor metalice de la gurile de canalizare. Peste tot lipsesc acum și se pare că de vină ar fi faptul că hoții iau deja mai mulți bani pe ele la centrele de colectare. „A luat amploare acest fenomen. De vreo doi sau trei ani nu am mai avut probleme cu furtul, dar acum observăm asta zilnic. Și la Petrila și la Petroșani, dispar zilnic minim 3 capace de canal. Ca soluție de compromis, noi punem capace din beton, pentru că un capac ca să îl punem, cu tot cu manoperă costă cam 1.200 de lei, deci sunt foarte mari cheltuielile, pentru noi, ca societate”, declară Florin Ciucur, șef al Departamentului Exploatare din Apa Serv Valea Jiului.
Având în vedere ca acest fenomen ia amploare, Apa Serv Valea Jiului atrage atenția celor vizați că sunt pasibili de pedepse aspre și arată că deja au fost înștiințate organele în drept (Poliția Română și Poliția Locală).
De asemenea, Apa Serv Valea Jiului a solicitat deja sprijin instituțiilor abilitate să-și intensifice măsurile de prevenire și combatere a acestui fenomen infracțional pe domeniul public al localităților din Valea Jiului, inclusiv prin aplicarea măsurilor de interzicere a colectării de către firmele de profil a capacelor de canalizare din fontă de la persoanele fizice. „Facem un apel la cetățeni, să ne sune, dacă văd astfel de oameni, ca să putem lua măsuri pe loc. Pentru că, în ultimele două luni, de când sesizăm aceste furturi, avem peste 200 de capace lipsă”, mai spune Florin Ciucur. Cei de la Apa Serv atrag atenția că furtul capacelor de canalizare creează un real pericol pentru siguranța cetățenilor, având în vedere riscul ridicat al producerii de accidente și daune pentru conducătorii auto și pietoni, pe lângă situațiile de disconfort și nesiguranță amplificată în rândul cetățenilor.
„Există pericol, în primul rând, pentru copii, pentru mașini. Am avut tot felul de sesizări la dispecerat, unde ni s-a spus că s-au furat chiar și grătarele de ape pluviale, mai ales în zonele slab iluminate, unde nu există bună vizibilitate”, susține Florin Ciucur
Apa Serv Valea Jiului solicită intervenția cetățenilor de bună credință în semnalarea cazurilor de suspiciune sau faptă de furt, prin sfătuirea celor care dețin în mod ilegal astfel de capace de canalizare să le predea imediat societății noastre.
Tot la Dispeceratul Apa Serv sunt rugați să sune și cei care văd locuri în care sunt guri de canalizare neacoperite ca urmare a dispariției capacelor.
Diana Mitrache