După un început lamentabil, 0-3 la Petrolul Ploieşti şi 1-1 la Petroşani cu Dinamo Bucureşti (gol Ghibea), urmează un 5-0 cu Farul Constanţa (V. Gabor 3 goluri, Al. Florea 2), dar şi un…0-5 la Rapid Bucureşti!
Care este faţa adevărată a Jiului? Marea performanţă a campionatului rămâne victoria în deplasare din penultima etapă, 1-0 la CCA (Steaua) Bucureşti, prin golul lui Ciurdărescu, cu marele concurs al fundaşului Cepolski! În aceste condiţii, Jiul a terminat campionatul pe locul 9, faţă de sezonul trecut apărând în lot (s-au folosit 17 jucători), din nou Mircea Crăciun, Alexandru Toth. Victor Gabor (7 goluri) şi Alexandru Florea (6 goluri) au fost cei mai prolifi ci jucători ai Jiului.
Dispăruseră marcatorii de temut precum Farkas I, Paraschiva sau Pingert… Un meci bun al Jiului fususe cel din etapa a III-a (21 septembrie 1958), când Jiul a întâlnit pe Farul Constanţa. În atacul Farului a jucat şi fostul jiulist Ştefan Coidum, iar Jiul a evoluat cu o garnitură ce avea să fie de bază în acest campionat: Crâsnic – Romoşan, Vasiu, Panait – R. Cosmoc, I. Deleanu – Crăciun, Al. Florea, Ghibea, V. Gabor, Nertea. Jiul s-a deslănţuit şi a învins cu 5-0 (2-0), Gabor şi Al. Florea întrecându-se în a marca golurile partidei. În retur, Farul a învins cu 3-1 (29 martie 1959), la Jiul jucând acum faţă de meciul tur, Ciolan, M. Dula şi Ciurdărescu.
Ceilalţi golgeteri ai Jiului în campionat au fost Ciurdărescu (5 goluri), Ghibea (3), Cosmoc (2), Farkas II şi I. Bonţu un gol şi un autogol, în meciul Farul – Jiul, autorul său fi ind Ciuncan. În Cupa României, nimic senzaţional, 0-0 şi 2-2 cu Aurul Arad (Divizia „C”) la Deva (în „16”-zecimi de fi nală), s-a dus în „8”-imi echipa din Brad, unde va juca cu Minerul Aninoasa, care eliminase pe CFR Craiova din divizia „C”…
Poveştile Jiului. GRAM vs. GRAM!
Portarul (de rezervă) Sigismund Gram de la Jiul a „prins” în sezonul 1958-1959 un număr de cinci jocuri în poarta echipei petroşenene. Două dintre acestea au făcut, ca şi coincidenţă, să le joace împotriva fratelui său care se afl a sub culorile lui Dinamo Bacău, acesta din urmă ca atacant. Deci, în luptă „corp la corp” cu Zsiga Gram, portarul Jiului! În jocul din tur (etapa VI-a, 12 octombrie 1958), Jiul a învins cu 2-1 (2-0), prin golurile lui Fl. Anghel – autogol şi Ghibea, respectiv Ciripoi. Gram de la Bacău a jucat în atac, extremă stângă, alături de Drăgoi, Ciripoi, Filip şi Eftimie. În retur însă (etapa XVII, 10 mai 1959), băcăuanul Gram s-a răzbunat cumplit pe Zsiga: i-a marcat trei goluri, într-o victorie Dinamo Bacău – Jiul 4-1, celălalt gol băcăuan fi ind opera lui Drăgoim pentru Jiul marcând golul de onoare Alex Florea. Încă o dată s-a dovedit proverbul că, frate, frate, dar brânza-i pe bani!
GENU TUTU