Sãptãmâna aceasta au loc noi negocieri, la Bucuresti, pe tema Complexului Energetic Hunedoara. Sindicalistii de la Muntele asteaptã rãspunsuri clare privind viitorul  societãtii energetice.

“Pe data de 16, dacã nu se modificã nimic o sã avem acea întâlnire la Camera de Industrie la care va participa presedintele Camerei, domnul Iulian Iancu, ministrul sau înlocuitorul sãu de la Ministerul Energiei, Sindicatul Muntele si Confederatia Meridian. Cel mai probabil la întâlnire vor participa si parlamentarii din judetul Hunedoara pentru a încerca sã materializãm lucrurile în care noi credem”, a declarat Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele. În cazul în care statul român nu renuntã la planul privind închiderea celor douã unitãti miniere Lupeni si Lonea, sindicalistii vor solicita ca mãsurile de protectie socialã pentru angajati sã fie la nivelul maxim.

“Dacã nu reusim sã aducem în atentie si sã se stabileascã cã directie ceea ce noi ne dorim, adicã declararea CEH ca element de sigurantã pentru sistemul energetic, si se va merge pe varianta accesãrii ajutoarelor de stat, noi suntem pregãtiti si pentru acea variantã si ne vom orienta si spre acea variantã, pentru protectie socialã maximã si vom merge înainte. Dacã statul român nu mai vrea, nu putem spune cã noi vrem”, a mai spus sursa citatã.  Iulian Iancu declara anul trecut cã  „suntem obligati sã tinem seama si de energia clasicã (termoenergia n.r), dar si de energia regenerabilã, pentru ca greseala din anul 2000, când a fost spart sistemul energetic îsi face simtite efectele si în ziua de azi’. Cu alte cuvinte, mixul energetic, în care sã intre si cãrbunele, trebuie cumva refãcut. Cu CE Hunedoara nu stim însã cine se  va încumeta sã realizeze un mix energetic. Doar în ideea unei comenzi „de sus” este posibil acest lucru. Dar, pânã sã vinã comanda de sus, din CE Hunedoara nu va mai rãmâne mare lucru. Oare magistratii care se joacã cu insolventã stiu aceasta?”.

Monika BACIU