15 întâlniri au avut loc în anul care a trecut pe marginea proiectului Just Transition pentru județul Hunedoara. Mecanismul pentru o tranziție justă se va axa pe regiunile și
sectoarele cele mai afectate de tranziție, având în vedere dependența lor de combustibilii fosili, sau procesele industriale cu emisii ridicate de gaze cu efect de seră.

Unele sectoare vor cunoaște un declin, înregistrând o reducere ireversibilă a producției economice și a nivelurilor de ocupare a forței de muncă pentru activitățile economice cu niveluri ridicate de emisii de gaze cu efect de seră sau care se bazează pe producția și utilizarea combustibililor fosili, în special a cărbunelui, în timp ce alte sectoare cu niveluri ridicate de emisii de gaze cu efect de seră, pentru care pot fi găsite alternative tehnologice la procesele cu intensitate mare a carbonului, în vederea menținerii producției economice și a creșterii nivelului de ocupare a forței de muncă, vor trebui să treacă printr-o transformare.
”BSPE este implicat direct în
elaborarea PTTJ al județului Hunedoara, colaborând în acest sens cu dna Luciana Fârlea și dl Adrian Mariciuc de la ADR Vest, cu dl Adrian Mărgărit (fostul coordonator național) de la MIPE, dl Traian Moise (actualul coordonator național) de la MIPE și dna Roxana Lepădatu de la MIPE. S-a colaborat de asemenea cu Frankfurt School of Finance and Management, Asistența Tehnică (AT) a Comisiei Europene (CE) pentru Județul Hunedoara; S-a colaborat cu dna Maria Doiciu și Corina Murafa de la Frankfurt School of Finance and Management. Din punct de vedere tehnic au fost realizate următoarele activități: Au avut loc 15 întâlniri de tip hibrid/fizic și online; la întâlnirea națională, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a apreciat județul HD ca fiind județul cu cel mai mare număr de participanți din mediul de afaceri, socie­tatea civilă și administrația publică, dintre cele 6 județe eligibile pentru Planul Operațional Tranziție Justă (POTJ). Au fost două întâlniri de lucru la sediul MIPE din București. În prezent Planul este în negociere la CE Bruxelles. Precizăm că MIPE este coordonator național, ADR Vest coordonator regional, și CJH cu GL format din 126 de persoane (…) coordonator județean. În elaborarea PTTJ CJH colaborează cu toate instituțiile din județ”, arată raportul CJ Hunedoara.
Mecanismul pentru o tranziție justă va veni în completarea contribuției substanțiale a bugetului UE prin toate instrumentele relevante în mod direct pentru tranziție, în special Fondul european de dezvoltare regională („FEDR”) și Fondul social european Plus („FSE+”).
Obiectivul acestui Mecanism constă, astfel, în sprijinirea investițiilor necesare pentru a ajuta teritoriile în care efectele negative ale tranziției sunt cele mai pronunțate la nivel economic și social, în vederea combaterii și atenuării disparităților regionale. Teritoriile vizate includ, în primul rând, regiunile carbonifere, care vor fi cel mai afectate de PEE, dar și alte regiuni intens industriali­zate care vor face obiectul transformării proceselor industriale având ca obiectiv o tranziție reușită.
Monika BACIU