Un secol si aproape jumãtate de voluntariat si muncã în folosul celor de lângã noi. Cei 140 de ani ai Crucii Rosii au fost omagiati cu exercitii demonstrative la Petrosani, iar voluntarii de aici au aflat cã la noi istoria acestei meserii are si ea vreo jumãtate de secol si era bine organizatã mai ales pe la unitãtile miniere.

Voluntarii de la Crucea Rosie din Petrosani sunt tineri ambitiosi cãrora le place ceea ce fac si, pentru cã organizatia împlineste 140 de ani, au iesit în stradã ca sã le spunã asta tuturor.

„Pentru mine, voluntariatul este o actiune care nu pot sã zic cã îmi ocupã timpul liber. Îmi face plãcere sã fac asta. Am învãtat cã la Crucea Rosie este o familie, am legat prietenii frumoase si am învãtat sã ajut oamenii la nevoie”, a spus Amalia Bradu, voluntar la Petrosani, sef de echipã, care a si coordonat o activitate fictivã în urma cãreia au fost nevoiti sã dea primul ajutor la un accident rutier cu douã victime. Crucea Rosie are acum voluntari în rândul tinerilor, dar mereu este loc si pentru altii si aceste actiuni în stradã sunt fãcute tocmai pentru a atrage si mai multã lume.

„Avem nevoie de tineret, care sã înteleagã ce îneamnã o actiune de prim ajutor, atât în familie, cât mai ales poate la scoalã, pentru cã se întâmplã foarte multe accidente si acolo si este bine sã fie formati cât mai multi tineri”, a mentionat si Cristina Sîrbu, membru al organizatiei Crucea Rosie Petrosani.

Crucea Rosie are o istorie de 140 de ani în România, iar în Valea Jiului existã dovezi cã aceastã formã de voluntariat a prins contur mai ales pe la unitãtile miniere, acolo unde era nevoie de oameni care sã dea o mânã de ajutor.  „Crucea Rosie la Petrosani are o activitate de peste 50 de ani. La început a fost în institutii reprezentatã prin echipaje de prim ajutor, pregãtite de institutiile respective. La Mina Livezeni am înteles cã era cea mai bine instruitã organizatie. Noi, la Petrosani, acum încercãm sã facem activitãti umanitare si de ajutor si vrem sã facem un cabinet premedical, pentru ajutorarea persoanelor nevoiase de aici si multe, multe activitãti umanitare”, a adãugat si Felicia Vitan, presedinta Organizatiei Crucea Rosie Petrosani.

Voluntarii de la  Crucea Rosie au fost prezenti ultima datã la inundatiile de acum douã sãptãmâni, iar ajutorul lor s-a fãcut simtit în mai toate comunitãtile sãrace.Societatea Nationalã de Cruce Rosie din România, înfiintatã în 1876, este o organizatie umanitarã membrã a Miscãrii Internationale de Cruce Rosie si Semilunã Rosie, auxiliarã a autoritãtii publice si abilitatã prin lege sã asigure asistentã umanitarã în caz de dezastre si sã vinã în sprijinul persoanelor vulnerabile, serviciile fiind acordate voluntar, impartial si neutru.

Crucea Rosie Românã este prezentã la nivel national, având 47 de filiale, 1.996 subfiliale si 1.307 comisii, iar 5.500 voluntari se implicã activ în activitãtile organizatiei.

Diana Mitrache