Data de 12 decembrie este stabilitã pentru judecarea dosarului de insolventã în care ar urma sã intre Complexul Energetic Hunedoara.  Dacã acestia vor da verdictul favorabil, atunci cel mai mare angajator al judetului Hunedoara va intra în faliment, lucru pe care sindicatele nu si-l doresc deloc, în acest moment.
„Pe data de 12 este procesul cu insolventa si pozitia noastrã rãmâne aceiasi. În momentul de fatã, o insolventã pentru CEH, având în vedere si modificãrile legislative pe aceastã lege, ne aduc în situatia intrãrii în faliment. Noi vom face tot ce se poate sã nu se ajungã aici si sperãm ca si instanta sã actioneze în acest sens”, a spus Darius Cîmpean, presedintele Sindicatului Muntele din cadrul CEH. Minerii si energeticieni sunt constienti cã falimentul e cea mai proastã solutie, motiv  pentru care sindicatele au intervenit în acest proces.
„În primul rând, am fãcut acea interventie în proces, unde ne-am exprimat clar punctul de vedere .si stim toti cã am  mai trecut prin stãri de insolventã si cã atunci am avut oameni în stradã, drepturi neîncasate si, mai mult, activitãti pe partea minierã oprite”, a mai precizat liderul de sindicat.
Complexul Energetic Hunedoara a fost în situatia de a i se declara insolventa încã din 2015, iar acum, dosarul a fost repus pe rolul Curtii de Apel Alba Iulia dupã ce Înalta Curte de Casatie si Justitie a respins solicitarea Sindicatului Noroc Bun care a depus o cerere de interventie. Potrivit procedurii, instanta are douã variante, fie admite intrarea în insolventã a CEH, fie o respinge. Compania a fost înfiintatã în 2012, prin comasarea Electrocentrale Deva si Electrocentrale Paroseni cu mine de huilã. Datorii istorice de peste un miliard de euro au fost sterse atunci, pe motiv cã numai asa poate fi restructuratã activitatea din sistemul energetic. Însã noua companie de stat a mers la fel de prost ca înainte de reorganizare.
Diana Mitrache