N u mai putin de 113,3 milioane de lei primeste Valea Jiului pentru minele din zona noastrã. Si Societatea de Închideri de Mine si Complexul Energetic iau bani, dupã ce, în sedinta de Guvern de miercuri, s-a aprobat cuantumul necesar.
Sunt bani pentru minele necompetitive care intrã în regres, pentru disponibilizãri si pentru costuri exceptionale, asa cum a a aprobat Comisia Europeanã.
“Guvernul a aprobat douã hotãrâri de guvern, la propunerea Ministerului Energiei, privind aprobarea acordãrii unor ajutoare de stat pentru facilitarea închiderii minelor de  cãrbune necompetitive din cadrul Societãtii Complexul Energetic Hunedoara si din cadrul Societãtii Nationale de închideri Mine Valea Jiului S.A. (…) Pentru Complexul Energetic Hunedoara, Ministerul Energiei a propus  acordarea unui ajutor de stat de 60,6 milioane de lei.
Acordarea acestui ajutor de stat este în concordantã cu cerintele Comisiei Europene. De asemenea, pentru închiderea minelor necompetitive din Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului S.A., pentru anul 2019, România si Comisia Europeanã au convenit în 2012 un plan privind închiderea minelor, iar acum a fost acordat un  ajutor de stat de 52,7  milioane de lei”, a declarat Nelu Barbu la finalul sedintei de guvern.
Conform proiectelor de hotãrâre, în cazul SNÎMVJ ajutorul de stat este în  valoare de 52.765 mii lei, din care: 10.848 mii lei pentru disponibilizati, 2.227 mii lei pentru acoperirea consumului de energie  electricã si contravaloarea cãrbunelui pentru angajati  si  900 mii lei reprezintã sumele necesare reconversiei profesionale, iar la capitolul închiderea lucrãrilor subterane si a legãturilor cu suprafata, la minele Paroseni si Uricani, e disponibilã suma de 38.790 mii lei. CEH primeste: 60.635 mii lei, din care 2.046 mii lei merg cãtre plãtile  compensatorii ale minerilor ce urmeazã sã fie disponibilizati, iar 58.589 mii lei reprezintã sumele pentru închiderea subteranului.
Diana Mitrache