[ 111 nereguli au fost constatate în spitalele hunedorene ]

U ltimul control a fost efectuat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Hunedoara, la nivelul unităților sanitare publice din județul Hunedoara în octombrie 2021. Au fost constatate mai multe deficiențe, însă nu sunt general valabile pentru toate instituțiile sanitare.

”ISU HUnedoara a cons­tatat 111 nereguli. 34 dintre acestea au fost soluționate pe timpul controlului. Au fost aplicate 78 de avertismente și 31 de amenzi în valoare de 95.500 lei. Principalele deficiențe constatate sunt următoarele: instalația electric aferentă clădirilor spitalului, nu este verificată conform prevederilor reglementării tehnice, pentru a determina dacă tot echipamentul din componența instalației electrice este în stare de utilizare și pentru a arăta că timpii de deconectare a echipamentelor de protecție sunt respectați și confirmați prin măsuri și asigură cumulativ: protecția împotriva deteriorării bunurilor prin focul și căldura dezvoltată de un defect al instalației, confirmarea că această instalație nu este avariată sau deteriorată așa încât să afecteze siguranța în funcționare și identificarea defectelor instalației și abaterea de la prescripții care pot conduce la un pericol. Exploatarea instalațiilor electrice aferente construcțiilor spitalului fără verificarea periodic a acestora cu personal atestat, nefiind astfel certificat faptul că acestea pot fi exploatate în siguranță. Exploararea instalației electrice cu unele improvizații și suprasolici­tarea puterii nominale a circuitului electric prin utilizarea de prelungitoare electrice pentru racordarea a mai multor aparate electrice. Deficiențe cu privire la
dispozitivele de autoînchidere de la ușile de acces, uși folosite pe căile de evacuare care nu sunt cu deschidere de tip obișnuit sau ușa principal de evacuare a persoanelor care nu asigură evacuarea utilizatorilor în siguranță”, arată ISU Hunedoara.
În plus, nu s-au desfășurat cel puțin o dată la 3 luni exerciții de evacuare/intervenție, la care eșalonat să participle toți salariații.
”Menționăm că aceste deficiențe constatate sunt punctuale, individuale pentru o anumită clădire sau secție ce aparține unei unități sanitare și nu sunt general valabile pentru toate spitalele din județul Hunedoara”, mai menționează ISU Hunedoara.
În urmă cu circa o lună de zile, Prefectul Călin Petru Marian a solicitat directorilor de spitale să depună proiecte pentru investiții și modernizare, în contextul în care, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, cea mai mare parte a sumei alocată de organismele europene, va fi direcționată către sistemul sanitar. De asemenea, o parte din fondurile necesare acestor tipuri de investiții poate fi solicitată din fonduri guvernamentale
Monika BACIU