10.000 de porci sacrificați în Hunedoarea din cauza PPA

Un focar uriaș de pestă porcină africană a fost descoperit în județul nostru și urmează ca 10.000 de porci să fie incinerați. Este unul dintre cele mai mari focare din țară și specialiștii îndeamnă crescătorii de porci să își ia măsurile necesare. Asta, pentru că numai în Gorj sunt 20 de focare de pestă active.
Focarul din județul nostru aparține unui fermier și animalele vor fi sacrificate și incinerate.
„Din păcate avem un focar la o fermă de la Turdaș. S-a constituit Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor la nivel de județ și s-au luat măsuri în ceea ce privește partea de a eradica focarul din ferma respectivă”, a precizat Călin Petru Marian, pefectul județului Hunedoara.
Potrivit unui comunicat remis presei, „Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Hunedoara informează că a fost confirmat un focar de pestă porcină africană la porcii dintr-o exploataţie comercială din localitatea Turdaş, judeţul Hunedoara, în data de 21 septembrie 2021, în baza buletinului de analiză emis de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală IDSA Bucureşti. În data de 22 septembrie 2021, la Instituţia Prefectului judeţul Hunedoara s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Hunedoara (CLCB) şi a fost aprobat Planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane în exploataţia comercială de porci din localitatea Turdaş, judeţul Hunedoara, unde se va aplica măsura uciderii tuturor porcilor, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare. Carcasele porcilor morţi sau ucişi şi toate materialele din incinta exploataţiei vor fi distruse sub supraveghere oficială în conformitate cu prevederile legale ”, a informat DSVSA Hunedoara.
Toți crescătorii sunt atenționați să fe precauți mai ales că, datele oficiale arată că Gorjul are 20 de focare active de pestă porcină africană. În momentul de față, la nivel național sunt active un număr de 620 de focare pestă porcină africană (PPA), din care 19 focare în exploatații comerciale și 2 focare în exploatații comerciale de tip A, fiind afectate un număr de 319.008 porcine (animale afectate din focarele active).
Diana Mitrache