Cel putin 500 de mineri au fost disponibilizati în luna decembrie de la Complexul Energetic Hunedoara si, pentru cã erau obligati, cei de la AJOFM au fãcut serviciile de preconcediere si le-au spus minerilor ce cursuri de calificare pot urma. Fãrã succes, însã. Si asta, în conditiile în care la ei au venit doar 5, în timp ce CEH, potrivit jurnalistilor de la ZIAR DE HUNEDOARA (n.r. https://www.ziardehunedoara.ro/ceh-platit-preturi-aproape-duble-pe-cursuri-de-formare-profesionala-anuntul-cu-achizitia-disparut-de-pe-site-ul-societatii-de-stat?fbclid=IwAR2_3rldzPs-vjelbrAfqx0eTzAebiNrOGtor0qnAcaAxmX8KkiXoxr0htQ), i-a calificat cu o firmã privatã, la costuri uriase.
Judith Babtan, sefa ALOFM Petrosani, spune cã are meserii cãutate pe piata muncii si recunoaste cã nu toti disponibilizatii au fost interesati. Asta si pentru cã multi ies la pensie. Însã, restul nu au venit la ei. „În luna decembrie, am fost si la CEH la aceste servicii de preconcediere. Printre altele, aceste servicii includ o prezentare a legislatiei noastre, ce drepturi si ce obligatii au în momentul în care devin someri. Noi le oferim si informatii despre piata muncii si despre cursurile de formare profesionalã”, a spus Judith Babtan, sefa ALOFM Petrosani.
Asadar, nu se poate spune cã oamenii nu stiau ce îi asteaptã. Si, cu toate astea, nu au venit la AJOFM, desi ofertele pot fi considerate tentante.
„Noi primele cursuri le-am început în februarie, ei intrând în evidentele noastre în ianuarie. Avem un curs de electrician si unul de inspector resurse umane. Avem 3 persoane care provin din cadrul CEH care sunt înscrisi la aceste cursuri. Înscrisi sunt 5, din 500”, mai spune Judith Babtan.AJOFM ar mai avea si cursuri de operator confectioner si unul de lucrãtor în pensiune turisticã, ori un curs de instalator gaz.
În tot acest timp, potrivit jurnalistilor de la Ziar de Hunedoara, „Complexul Energetic Hunedoara (CEH) a pus la bãtaie o sumã frumusicã pentru cursuri de formare profesionalã. Anuntul de achizitie a fost afisat pe pagina electronicã a societãtii, având o valoare totalã de 322.000 de lei. Cursurile au fost programate pentru luna decembrie 2018 si au fost destinate angajatilor care urmau sã fie disponibilizati. (…) Pe lângã toate acestea, pretul pe care CEH l-a plãtit pe aceste cursuri este aproape dublu fatã de tarifele practicate pe piatã”, scriu jurnalistii hunedoreni.
Mai mult, tot aceastã anchetã scoate la ivealã faptul cã toate „Contractele de prestãri servicii privind cursurile de reconversie profesionalã au fost câstigate de urmãtoarele firme: EURO JOBS – pentru Lotul I, DIACOSTAMPET – pentru Lotul II; ASOCIATIA «CENTRUL REGIONAL PENTRU OCUPAREA FORTEI DE MUNCû– pentru Lotul III”.
Diana Mitrache