1 milion de lei, pentru majorarea salariilor de la CEH

U n milion de lei este suma pe care trebuie să o găsească administrația CEH pentru a majora salariile minerilor și a energeticienilor. Sinidcatele au cerut întrunirea cât mai urgentă a comisiei de negociere și luni, săptămâna viitoare, va fi o primă întâlnire.

Sporul de pericol și coeficientul de ierarhizare crește odată cu creșterea salariului minim pe economie. Iar acum, la CEH vor urma negocieri pentru ca salariile să fie mai mari. Doar că asta înseamnă un efort uriaș, în condițiile în care CEH nu vinde aproape deloc energie, din lipsa cărbunilor.
„Deja salariul minim a crescut. Vorbim despre o lege care trebuie aplicată începând cu 1 ianuarie și conform CCM, va trebui să creștem salariile angajaților. Pe data de 10 ianuarie avem întâlnirea și vom discuta pe această temă. În funcție de posibilitățile pe care le avem, ne dorim și noi să creștem salariile, care, întradevăr, sunt mici”, a spus Cristian Roșu, administrator special la CEH. Administratorul societății aflată în insolvență explică și cum se fac acum calculele, în condițiile în care încasările sunt minime. „Creșterea salariului minim afectează aproximativ 280 de angajați. Iar coeficienții de ierarhizare sunt pentru toți angajații. Undeva, în jur de 1 milion de lei ar fi efortul pe care compania va trebui să îl facă, în condițiile în care plata din 20 ianuarie înseamnă 7,5 milioane de lei, iar plata din 5 februarie înseamnă 3 milioane de lei. Iar, la ora la care vorbim, termocentrala Paroșeni stă, nu produce nimic, nu vindem nimic, nu avem niciun leu încasare”, mai susține Cristian Roșu.
Sidicaliștii au remis o scrisoare deschisă administrației CEH pentru a cere cât mai urgent negocierea acestor sporuri și introducerea lor în salariile oamenilor, conform Contractului Colectiv de Muncă.
Diana Mitrache