”Am ajuns din om, neom”

Foto: ARHIVA

”Nu am, nu am ca am platit curentul 6 milioane si pensia mea este de 7,1 milioane lei. Vine Pastele si la mine si de cand ma stiu am avut o bucata de cozonac pe masa, oua rosii si mancare mai acatari, ca doar e Invierea Domnului. Am ajuns din om neom” – Maria Lucretia Belciug, Petrila.

Stand in sala aglomerata a CAR Pensionari Petrila, vezi chipuri de mame, tati, bunici, care exprima la un loc destindere, dar si ingrijorare, haz dar cu necaz, lacrimi dar si zambet… Doar ieri, pana la ora 12,00, un numar de 12 persoane ridicasera imprumuturi de la CAR pentru sarbatorile pascale, sume cuprinse intre 100 lei si 6000 de lei.

”Am iesit la pensie de la Preparatia Petrila si de cand ne-au taiat gratuitatile nu mai sunt om. De cand ma stiu am avut viata oranduita dupa banii pe care i-am castigat. Dar Craciunul era Craciun, Pastele – Paste. Acum nu am bani nici de detergenti cu ce sa-mi fac curatenia. Nu am, nu am ca am platit curentul 6 milioane si pensia mea este de 7,1 milioane lei. Mi-am luat medicamentele si am mai avut bani pentru mancare pe o saptamana. Vine Pastele si la mine si de cand ma stiu am avut o bucata de cozonac pe masa, oua rosii si mancare mai acatari, ca doar e Invierea Domnului. Am ajuns din om neom” – povesteste Maria Lucretia Belciug, din  Petrila.

”Eu nu am cu ce plati zugravul, ca a trebuit sa zugravesc pentru ca iarna asta mi-au crescut bureti pe pereti de la condens si am astm si n-am putut sta asa ca ma sufocam. Am avut crize tare dese si doctorul mi-a zis ca trebuie sa fac ceva ca daca nu, va fi mai rau. Eu am pensie mai buna ca oamenii astia de aici, e de 9,6 milioane, dar degeaba ca nu-mi ajunge sa platesc toate darile si sa ma si grijesc sa nu cad pe pat de la 64 de ani” – povesteste un domn ingrijit, Lelu Macarie.

”Ati vazut ca de dimineata sala este plina. D-aia suntem aici pentru a ajuta lumea, ca sa ne ajutam pe noi. Cele mai multe cereri de imprumut sunt pentru sarbatorile de Paste. Astazi, pana la ora asta, 12,00, s-au dat bani la 12 persoane dupa cum urmeaza: 100 lei, 450 lei, 600 lei, 300 lei, 210 lei, 1700 lei, 6000 lei etc. Da, avem bani pentru ca avem si multi membri. Doar de la inceputul anului s-au mai inscris la noi 100 de persoane” – a declarat Martin Borsa, presedintele CAR Pensionari Petrila.

Numarul cererilor de imprumut pentru Paste este de ordinul zecilor, iar casele de ajutor reciproc din Valea Jiului sunt salvarea celor care vor sa infirme zicala ca ”saracia strica omenia”.

Ileana Firtulescu